Fogyassz alacsony nátrium tartalmú vizet!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének javaslata:

„Rendszeres fogyasztásra szánt ásványvizek kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a termék minél kisebb – 20 mg/l alatti – nátriumtartalmú legyen.”

De miért is jobb az alacsonyabb nátrium, ásványianyag-tartalmú vizek fogyasztása, különösen, ha fogyás, méregtelenítés vagy akár sport közbeni folyadékpótlás a cél?

Az alacsony nátrium tartalom azért fontos, mert különösen a magyar konyhákban sózással úgy így is elég mennyiséget juttatunk belőle a szervezetünkbe és a túl sok só magas vérnyomáshoz, szívproblémákhoz vezet, a WHO szerint pedig bizonyos rákfajták kialakulásával is összefüggésbe hozható.

Alacsony ásványianyag-tartalmú vizekről 500mg/liter oldott ásványianyag-tartalom alatt beszélünk. Az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizekben – mint a neve is mutatja – kevesebb az oldott ásványi anyag, így kevésbé telítődik tőle a vér, kevésbé terheli a vesét és könnyebben szívódik fel sejtszinten, ami gyorsabb anyagcserét, kevesebb káros anyag lerakódást eredményez. Ez az állapot pedig kedvez a méregtelenítésnek, a fogyni vágyoknak, fittebbek, ellenállóbbak leszünk a környezetei ártalmakkal szemben és nem utolsó sorban fiatalító hatása is van.